Zijn er ook inwoners die het volgende leuk vinden?

Djoke Knol vraagt zich af of hier ook belangstellenden voor zijn.

2018_08_14_18_14_13_1_Vitus_Vitalis_PP_NP_Berichten

De volgende onderdelen komen tot eind augustus nog voorbij:
– Trail/obstakel training:
Hoe gaan jij en je paard om met allerhande (nieuwe) situaties die je op een buitenrit kunt tegen komen? Buiten uit een gek bruggetje, een hek wat de residerende dieren binnen moet houden, een doodlopend spoor waardoor je achterwaarts tussen takken door terug moet.
In de bebouwde kom wapperende parasols, kinderen met ballonnen.
Voor ons mensen hele normale dingen, maar wat doet jouw paard als hij het nog niet eerder gezien/meegemaakt heeft?

– Loswerken:
Jij en je ‘kale’ paard in een 16m cirkel, hoe (goed) verloopt de communicatie?
Spreek jij de taal van je paard? Kun jij hem, zónder hem aan te raken en zónder je stem te gebruiken, met je lichaamstaal sturen?

Het doel is om je bewust te worden van de natuurlijke eigenschappen van je paard en van jezelf. Je brengt een non-verbale communicatie tot stand die gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen. Zo leer je de gevoeligheid van het paard kennen en hoe je hiermee om kan gaan. Ook leert het paard jou kennen.

– Western Pleasure / Western Horsemanship:
Een workshop in 2 delen, de Pleasure is een opzichzelf staande discipline in de western sport, maar kan ook onderdeel uitmaken van de Western Horsemanship.

*Western Pleasure:
Eigenlijk de basis van elke western discipline omdat het draait om gangen en overgangen beheersing. In de wedstrijden komen de deelnemers gezamenlijk binnen en rijden op de hoefslag. Belangrijk is dat een paard zijn eigen snelheid in de betreffende gang vasthoud, dit houdt in dat combinaties elkaar ook in (kunnen) halen, zonder van snelheid (of gang) te veranderen.
Door de jury worden de overgangen stap (walk), draf (jog of trot) en galop (lope) beoordeeld en de houding van de ruiter en het paard.

*Western Horsemanship:
Waar nagenoeg alle western disciplines het paard beoordelen op de uitvoering van de oefening, wordt in de Western Horsemanship de rijder beoordeelt. Hoe goed wordt het paard aangevoeld, hoe verloopt de communicatie met het paard?
Men komt gezamenlijk in de ring, maar rijdt vervolgens 1 voor 1 een proefje, waarbij alle gangen en richtingen gevraagd kunnen worden.
Vervolgens kan er nog een stuk Pleasure verreden worden, wat de jury de kans geeft om de laatste twijfel omtrent plaatsing weg te nemen. (20% van de uiteindelijke beoordeling)

– Cowboy Dressage:
De grondlegger van de Cowboy Dressage zag in de dressuur een aanvulling voor het westernpaard. Het geheel ziet er erg ‘western’ uit. De sport richt zich op een goede relatie tussen ruiter en paard, en het loslaten van de teugel is veel belangrijker dan het contact erop. De focus ligt op ‘soft feel’, zacht gevoel. Het belangrijkste is de unieke band tussen ruiter en paard en iedereen kan wedstrijden starten: er zijn zelfs klassen waarin je alleen maar hoeft te stappen.

Wat de sport uniek maakt, is dat partnerschap hoger beloond wordt dan het uitvoeren van de manoeuvre, een verademing in de competitieve wereld om ons heen. Sterker no;, “Het paard ondersteunen, wordt aangemoedigd en niet afgestraft in de wedstrijdring”.

De ring lijkt op de reguliere dressuur ring, maar dan veel uitgebreider. Cowboy Dressage is niet zozeer alleen dressuur, maar een combinatie van dressuur, reining, working equitation en zelfs een stukje trail.

– Ranch Riding.
De Ranch Riding gaat terug naar de het werken in het vrije veld. Zeg maar de oorsprong van de hedendaagse Reining.
Het onderdeel moet de veelzijdigheid, de werkwilligheid en de voorwaartse beweging in arbeidstempo van het Ranchpaard weerspiegelen. De verrichtingen van het paard moeten voldoen aan de vereisten van een Ranchpaard in het vrije veld. Beoordeeld wordt de capaciteit van het paard om te allen tijden controleerbaar te blijven, ook bij snellere gangen. Gewillig en gehoorzaam aan de hulpen staan moet beloond worden. Een licht contact van de ruiter met het bit wordt beloond; een lang doorhangende- of voortdurend aangenomen teugel is niet gewenst. Het gedrag van het paard en de kwaliteit van de gangen zijn doorslaggevend. Diverse onderdelen uit de Trail kunnen ook gebruikt worden tijdens een proef.

Informatie is afkomstig van: Vitus Vitalis PP-NP

DK1

Verslagen en foto’s kaatsen 21 juli

Zaterdag 21 juli 2018

Trije Doarpen KNKB pupillenjongens wedstrijd.

Vandaag organiseerde de Trije Doarpen een KNKB pupillenjongens wedstrijd. Om 10 uur werd de eerste bal geslagen door de B klas. Hier was helaas een afmelding waardoor er bij geloot moest worden. Na de eerste omloop startte ook de A klas met 4 parturen. Zij kaatsten in poule verband en moesten tegen elk partuur kaatsten.

Aan het eind van de dag waren er twee parturen met evenveel eersten waardoor de tegen eersten geteld moesten worden. Partuur 1 had uiteindelijk de minste tegen eersten en ging met de kransen naar huis. In de B klas werden mooie partijen gekaatst. Een aantal werd pas beslist op 5 gelijk. Het was flink warm om te kaatsen, de vereniging had dan ook emmers water ter afkoeling bij het veld gezet. Ook werd de keurmeesters meerdere malen drinken en eten aangeboden.

Rond 15.30 werd de laatste bal geslagen en konden de prijzen worden uitgereikt.

A klas

1ste Remco Post Sexbierum en Jurre Reitsma Exmorra

2de Iwan Hiddinga St Annaparochie en Jesse Greidanus Winsum

B klas

1ste Milan van der Weg Wommels en Silvan Elzinga Bolsward

2de Brent Jesse van Beem Dronryp en Jesse Miedema Marsum

3de Monse Hansma Spannum en Jacob Boersma Wouterswoude

3de Jelle Rense Lei Moddergat en Stef van Steen Grou

1ste verl.ronde Jille Jongsma Damwoude en Jorrit Palma Tzum

2de verl.ronde Daan Harkema Grou en Eelco Meijer Hallum

Knkb pupillen jongens

Knkb wedstrijd voor pupillenmeisjes

In Driezum stond zaterdag de Knkb wedstrijd voor pupillenmeisjes op het programma. Isabella Sijtsma kaatste de eerste omloop met Fardau Krotje uit Dronryp. Helaas wisten zij de eerste partij niet te winden. Fardau werd bij een ander partuur geloot waardoor Isabella moest wachten tot ook zij een nieuwe maat kreeg bij geloot. Dit werd Lolkje de Jong uit Ee. Deze dames hebben samen al eerder laten zien dat ze een goed aanvullend partuur zijn. Ook vandaag wisten zij zich tot de finale van de verliezersronde te kaatsen. De ging helaas verloren waardoor ze een mooie tweede prijs pakten in de verliezersronde.

Suzanna kaatste samen met Inge Blanke uit Bolsward. De dames begonnen niet overtuigend en stonden de eerste omloop al snel 2-0 achter. Ze gooiden de boel om waardoor Suzanna voor best opslager werd en voorin het perk kwam. Dit was een gouden wissel bleek later, ze wisten de partij te winnen met 5-3. De tweede omloop leek op papier een zware tegenstander te worden, niks bleek minder waar en ze wonnen met 5-0 6-0. Toen kwam de halve finale tegen het favoriete partuur. Hier zaten twee uitstekende dames in, de ene is een betere A klasse kaatser en de andere een top B klasse kaatser. Op papier bijna onmogelijk, maar wat is het kleine balletje dan rond. Suzanna en Inge kaatsten op hun top. Ze lieten zowel op als uit vliegend kaatswerk zien. Ook deze partij werd gewonnen met 5-4. De finale was wederom een zware dobber en de dames waren uit gekaatst. Ze hebben gevochten, maar het lukte allemaal niet meer. Ze verloren met 5-2 maar wisten een prachtige tweede plaats te behalen.

2de Suzanna Allema Niawier en Inge Blanke Bolsward

2de verl.ronde Isabella Sijtsma Wetsens en Lolkje de Jong Ee

pupillenmeisjes 37708480_1748261395289770_1773769601453129728_n 37676282_1748261378623105_4475448410257752064_n

En de nieuwe schoolnaam luidt ?????

Beste ouders, dorpsgenoten en externe partijen.

School By de Boarne Niawier luid voor het laatst de klok onder de oude naam.

Het is bijna zover, vanaf 1 augustus zijn  we één bloeiende en boeiende school met één team, één directeur op 2 locaties. ‘By de Boarne’ en de ‘FoekeSjoerdsSkoalle horen bij elkaar en gaan samen verder. Bij zo’n belangrijke stap  hoort een passende nieuwe naam voor deze school en het toekomstige kind centrum. Een naam die past bij onze  expeditie, onze kinderen en de gemeenschap.

Maar liefst 33 namen zijn door ouders, kinderen en dorpsgenoten ingebracht. Een lastige taak voor de jury om hier de meest coole, mooie, pakkende naam uit te kiezen.

Maar dat is gelukt!

De jury bestaande uit ouders, dorpsgenoten, leerkrachten en kinderen hebben  o. l. v. Carin Doodeman een passende naam voor de nieuwe school gekozen.

En het is……… “Wrâldwizer”.

De bedenkers omschreven het als volgt:

We hebben gekozen voor een mooie Friese naam, er is nog geen basisschool met deze Friese naam. De naam staat voor uitdaging en avontuur, vrede en respect, warmte en openheid, plezier, zelfstandigheid en creativiteit; vaardigheden die een kind nodig heeft om de weg te vinden in onze wereld.  

De stuurgroep kan zich helemaal vinden in deze naam en deze omschrijving, het geeft een mooie inhoud aan dat wat wij de komende jaren willen realiseren.

Trienke Holwerda-van Dellen mag als bedenkster dan ook trots zijn op deze naam.

Nextstep Design heeft hard gewerkt concept logo’s te ontwerpen passend bij de nieuwe naam. Dezelfde jury koos het logo dat het beste de ínhoud van de naam weergeeft. WraldwizerWij zijn trots op deze naam en dit pakkende logo. Hiermee trekken we de wereld in en hopen we herkenbaar te zijn en een stevige, vertrouwde plek te veroveren. Samen met jullie als ouders, dorpsgenoten en externe partners gaan we de komende jaren deze naam inhoud geven!

Vriendelijke groet namens de stuurgroep,

Sietsche Nieuwenhuis,

Michelle van der Sluis,

Lies Dijkstra

By de Boarne Niawier1 By de Boarne Niawier2 By de Boarne Niawier4 By de Boarne Niawier5 By de Boarne Niawier6 By de Boarne Niawier7 By de Boarne Niawier8 By de Boarne Niawier9 By de Boarne Niawier10 By de Boarne Niawier11 By de Boarne Niawier11_1 By de Boarne Niawier12

Uitnodiging onthulling nieuwe schoolnaam!!!

Naam onthullingAan de inwoners van Niawier en Wetsens,
Per 1 augustus gaat de school in Niawier/Wetsens fuseren met de school in Oosternijkerk. Hier hoort ook een nieuwe naam en een nieuw logo bij.
Vrijdag aanstaande (20 juli) word om 11.45 de nieuwe naam en logo van de school in Niawier/Wetsens op feestelijke wijze bekend gemaakt.
Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!!
De Facebook pagina van Oosternijkerk roept op om naar daar te komen.
Dit mag natuurlijk, maar het is wel zo leuk dat inwoners van Niawier gewoon hier bij de school komen.
helium_balloons_small

Admiraliteitsdagen: teams gezocht voor Dorpenslag

A2De Admiraliteitsdagen 2018 komen er weer aan. Tijdens deze dagen hebben we een aantal leuke wedstrijdelementen toegevoegd. Op donderdagavond 6 september (vanaf +/- 18:30 uur) organiseren we voor de tweede keer de ‘Dorpenslag’. We trekken het dit jaar iets breder dan alleen de dorpen. Ook teams uit Dokkum, bedrijventeams en vooral ook gezelschappen uit de ‘nieuwe’ gemeenten zijn welkom. We hernoemen de strijd daarom ook naar ‘Univé Slag om Noardeast-Fryslân’ of ‘Slag om NEF’.

De ‘Slag om Noardeast Fryslân’ is een wedstrijdelement waar twee teams in één boot tegen elkaar strijden. De wedstrijd vindt plaats met twee teams van zes personen in één grote roeiboot. De teams zitten elk aan een uiteinde tegenover elkaar in de boot. Midden boven de boot hangt een touw dat dient als markering. Op het startsein gaan beide teams volle kracht tegen elkaar in roeien en proberen ze de hele boot onder het touw door te krijgen. Het lijkt dus een beetje op touwtrekken, maar dan in een boot. Op de site van RTVNOF staan foto’s en een filmpje van de editie van 2017: http://www.rtvnof.nl/teams-foudgumbornwirdraard-winnen-dorpenslag/

DOKKUM – Zowel het herenteam als het damesteam van de dorpen Foudgum, Bornwird en Raard bleek de beste te zijn in de roeiwedstrijd ‘Dorpenslag’.Op het Dokkumer Grootdiep streden tien verschillende teams om de felbegeerde titel.

Het is de kunst om de kracht van de roei(st)ers te combineren met een zo goed mogelijke techniek (denk aan het zo synchroon mogelijk roeien).

Teams kunnen zich via de volgende link opgeven: http://www.admiraliteitsdagen.nl/unive-slag-om-noardeast-fryslan/

 Er is een heren- en een damescompetitie (indien zich meer dan 4 teams opgeven). In totaal is ruimte voor ongeveer 24 teams, dus wacht niet te lang! Geef in ieder geval de volgende gegevens door:

 Teamnaam

Dames-/herenteam

E-mailadres contactpersoon

Telefoonnummer contactpersoon

M.vr.gr.

 Gerke Teitsma

Namens de Activiteitencommissie Admiraliteitsdagen 2018

e. activiteiten@admiraliteitsdagen.nl

Dorpsgenoot gespot in het Nieuws

NIAWIER_Marja_Keizer_zwemt_voor_kankerbestrijding_Dockumer_Courant

Marja Keizer zwemt voor kankerbestrijding

NIAWIER Maarten van der Weijden gaat in augustus de Elfstedentocht zwemmen voor de Kankerbestrijding. In alle steden wordt hij begeleid door een aantal zwemmers. Marja Keizer uit Niawier is een van hen.

Marja Keizer (48) is één van de uitverkorenen die op 20 augustus in Dokkum mag meezwemmen met Nederlandse bekendste lange-afstandzwemmer. Zij kreeg een van de elf vrijkaarten die zorgverzekeraar De Friesland uitdeelde. Bij haar opgave moest ze een motivatie vermelden. Dat was voor Keizer niet zo moeilijk: „Ieder gezin heeft met die rotziekte te maken.”

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden zwemt in augustus 2018 de Elfstedentocht om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Bijna 200 km zwemmen langs 11 steden in Friesland. Een unieke prestatie en een uniek evenement, tien jaar nadat hij een gouden medaille won op de Olympische Spelen in Beijing!

Maarten vindt het geweldig als hij daarbij wordt geholpen! Dat kan door te doneren, een stuk met hem mee te zwemmen of als vrijwilliger mee te helpen aan dit event.

Meezwemmen kan in de elf Friese steden. In iedere stad heb je de mogelijkheid om 500 of 2000 meter met Maarten mee te zwemmen. Voorwaarde voor deelname is dat je meehelpt met het ophalen van zoveel mogelijk geld, door jezelf te laten sponsoren.

Lees meer op www.maartenvanderweijdenfoundation.nl

Of schrijf je in om mee te zwemmen op www.11stedenzwemtocht.nl

Keizer gaat voor de langste afstand. Ze heeft er alle vertrouwen in dat ze het haalt. „Ik heb alle zwemdiploma’s gehaald. Ik zwem wekelijks, daarnaast fiets ik veel en loop ik elke dag vijf kilometer.”

Zwemmen in het buitenwater is toch iets anders dan in een zwembad. Daarom worden er clinics gehouden om te wennen aan onder meer het zwemmen met zwemsuits. De eerste sessie heeft Keizer aan zich voorbij moeten laten gaan. „Ik ben gevallen en heb de hand in het gips. Dat gaat er deze week van af.”

Er wordt gezwommen voor de Marten van der Weijden Foundation. Het is de bedoeling dat de deelnemers zoveel mogelijk geld inzamelen door zich te laten sponsoren. Dat kan door te doneren op de pagina van Keizer op de site www.doneeractie.nl/zwemmen-met-maarten-tegen-kanker/-28876

Daarnaast gaat Keizer bij bedrijven langs voor een bijdrage. De persoonlijke benadering werkt het best, zegt ze. Bovendien houden de sponsoren er ook nog iets aan over: „De schenkers worden genoemd, dus levert het reclame op voor het bedrijf.”

Keizer heeft duizend euro als streefbedrag, maar is ervan overtuigd dat dit bedrag ruimschoots moet worden gehaald. „Eigenlijk wil ik het driedubbele”, spreekt ze verwachtingsvol uit. Haar leus: „Dokkum laat je hart spreken voor deze actie!!!”

Kaatsen Nederlands Kampioenschap voor pupillenmeisjes

NIAWIER – RIED – Voor kaatsvereniging de Trije Doarpen deed het partuur Suzanna Allema, Isabella Sijtsma en Hester Torensma afgelopen zaterdag, 30 juni mee. Dit partuur won al 2x eerder een mooie tweede prijs op een afdelingswedstrijd. Het zijn 3 talentvolle meisjes die goed mee doen op de Knkb wedstrijden.

Van de 17 parturen op de lijst waren ze partuur 1, dit betekend vol aan de bak tot aan een eventuele finale. Ze begonnen tegen het partuur van Sint Annaparochie, deze werd gewonnen met 5-3 6-4, op de tweede lijst moest er gekaatst worden tegen Makkum, geen misselijk partuur, maar er werd wederom gewonnen met 5-3 6-2.

Op de derde lijst was de tegenstander het sterke partuur van Goënga. Ook deze werd gewonnen met 5-3 6-6. De halve finale werd bereikt en de tegenstander werd Menaam, een zeer degelijk partuur. We kwamen al snel achter met 4-2 maar de dames vochten en kwamen terug tot 4-4. Op 4-4 6-6 kwam waarschijnlijk de cruciale slag en werd het 5-4 voor Menaam, het werd nog 6-6 maar op deze stand werd de kaats net niet voorbij geslagen. De meiden pakten hierdoor een prachtige derde plek, maar waren toch enigszins aangeslagen omdat ze wisten dat er meer in had gezeten deze dag. Mede omdat het favoriete partuur van Dronrijp er in de tweede omloop al af ging. Na de finale die werd gewonnen door Raerd was er toch blijdschap met dit mooie resultaat. Het zeldzame Makkumer aardewerk was binnen.

36430085_622421181469853_2950344556110938112_n

 

 

 

 

 

36559521_1720137728102137_75456140327119749112_n

36570397_1720138968102013_3683189117815881728_n

36599611_1720137804768796_5472143030683172864_n

 

 

 

 

Programma dorpsfeest bij de buren #Metslawier

Voor wie het wil weten:

Programma Dorpsfeest Metslawier

Vrijdag 29 juni
9.00 uur: opstellen versierde wagens op de Singel
9.30 uur: Vertrek optocht
11.00 uur: Kaatsen
12.30 uur: Start kindermiddag
19.00 uur: Bonte Playbackavond

Zaterdag 30 juni
9.30 uur: Koffiedrinken in de tent met wat lekkers
10.00 uur: Start zeskamp/spelmiddag
12.30 uur: eten in de tent
13.30 uur: vervolg zeskamp/spelmiddag
15.00 uur: borreluurtje
16.00 uur: Prijsuitreiking
18.30 uur: Opstellen versierde wagens op de Singel
19.00 uur: Optocht versierde wagens door het dorp
21.00 uur: Een heerlijke feestavond met muziek van de band “Spotted”