Naamloos

Werken aan een aangename, leefbare omgeving! 

Goede buren gezocht, een dorp met burenhulp

Vroeger waren de sociale verbanden in een dorp of wijk  sterk,  het vragen en bieden van hulp aan elkaar ontstond vrij gemakkelijk. Tegenwoordig is dit niet meer zo vanzelfsprekend.

Mensen kunnen door verschillende oorzaken en omstandigheden moeite ervaren om hulp te vragen of deze te bieden.

Om zorg en hulp van en naar elkaar weer dichter naar de mensen uit de eigen buurt en/of het dorp te brengen kan een Burenhulpdienst hierin iets betekenen.

De Burenhulpdienst is een organisatie bestaande uit vrijwilligers. Zij helpen een handje waar dat nodig is, als andere hulp op een andere manier ( nog) niet mogelijk of nog niet beschikbaar is. Het is een georganiseerde vorm van burenhulp.

Met de Burenhulpdienst wordt de mogelijkheid geboden dat bewoners zelf hulp kunnen bieden of vragen en kan het eigen sociale netwerk van de buurt-inwoners worden uitgebreid. Vraag en aanbod vinden elkaar op deze manier.

Het gaat om diensten die je als inwoners voor elkaar kan doen. Zonder dat er direct iets tegenover staat. Deze dienst kan van alles zijn: het uitlaten van de hond, vervoer naar de dokter, het aannemen van een pakje of hulp in de tuin. Iedereen heeft wel eens een vraag. Vaak heeft u ook wel iets te bieden. Want wat voor u een kleine moeite is, kan voor een ander juist heel veel betekenen. Als vrijwilliger hoeft u echt niet altijd klaar te staan. U kunt ook af en toe een handje helpen; gewoon wanneer het u uitkomt.

Voor het samen brengen van vraag en hulpaanbod door de bemiddeling van Burenhulpdienst betaalt u, als hulpvrager, niets. U betaalt alleen een onkostenvergoeding aan iemand die iets voor u doet wanneer er bijvoorbeeld sprake is van benzinekosten of  parkeerkosten bij een bezoek aan het ziekenhuis. Bij de Burenhulpdienst is het niet voor wat hoort wat, als u iets vraagt hoeft u niet iets aan te bieden als u dat niet kunt.

Om u een indruk te geven wat u kunt vragen aan hulpklussen, zijn hieronder enkele voorbeelden gegeven:

  • Kunt u moeilijk zelf de boodschappen halen ?
  • Zoekt u iemand die een keertje een activiteit met u wil doen ?
  • Wilt u een keertje even wat voor u zelf doen als mantelzorger en dat iemand bij uw zieke partner thuis is om op te passen?
  • Bent u door uw rug gegaan en is er niemand die uw hond even uit kan laten?
  • Vindt u het prettig als er iemand meegaat bij een bezoek aan het ziekenhuis?
  • Bent u geen held in het invullen van formulieren?
  • Snapt u niet wat uw computer nu weer voor een rare melding geeft?
  • Zit u al weken tegen een tuinklus aan te kijken die u eigenlijk zelf niet kunt?

 

De stichting welzijn Het Bolwerk initieert in meerdere dorpen in Dantumadiel en Dongeradeel de Burenhulpdienst en waar nodig bieden zij hier ondersteuning   aan.

Heeft u een hulpvraag of wilt u zich als vrijwilliger aansluiten bij de Burenhulpdienst? Neem dan contact op met Henk Jaap Bakker van het Steunpunt Burenhulpdienst, tel. 0519-292223.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord