Onvergetelijk en uniek project in Noordoost-Friesland: de Heilige TRIverstiteit!

Dokkum, Aalsum en Wetsens vormen samen één kerkelijke gemeente van de PKN. Een gemeente met drie kerken in drie plaatsen, waar drie heiligen onlosmakelijk mee verbonden zijn: St. Bonifatius in Dokkum, St. Catharina in Aalsum en St. Vitus in Wetsens. Dat smeekt bijna om een kunstzinnige en muzikale combinatie met tekst en uitleg. Vooral ook met verklanking en verbeelding van de drie verhalen over het leven en sterven van die drie heiligen. En de symboliek en verbinding daarvan met nog veel oudere oerverhalen en de historie van de Friese plaatsen waar die plaatsvonden. Verhalen over toen die ons nu nog kunnen raken, inspireren en verrassen. Verhalen die het verdienen verteld te worden.

Anne E. de Bruijn en Joanneke Romkema van stichting Promovocaal concerten hebben de stoute schoenen aangetrokken. Anne schreef de muziek. Joanneke deed onderzoek. Zo ontstond in hun gedachten en op papier langzaam maar zeker ‘De heilige TRIversiteit’.

In mei en juni 2023 wordt die nu een feit: 3 muzikale projecten die je meenemen in het leven van 3 heiligen in de Friese kerken en/of in de plaats en haar Friese geschiedenis, waaraan zij hun naam verbonden. Op 12 t/m 14 mei speelt in de Sint Vituskerk in Wetsens de overweldigende Sint Vitus Passie, die eerder al te bezoeken was in het Europees culturele jaar 2018 als onderdeel van ‘Under de toer’. Op 27 en 28 mei, in het Pinksterweekend, speelt de geheel nieuw geschreven Catharina Cantate in de Sint Catharinakerk in Aalsum, waar we ook onze Friese oer Godin Fostare zullen ontmoeten. Op 9, 10 en 11 juni speelt in de Grote kerk in Dokkum de indrukwekkende Bonifatius Passie, die in het jaar 2004 al het levenslicht zag en na 19 jaar een reprise kent.

Elk project is uniek in klank, spel en beleving en afzonderlijk te bezoeken, maar een bezoek aan alle drie zal een onvergetelijke, muzikale en Fries- culturele geschiedenis ervaring zijn om nooit meer te vergeten!

OPROEP: speciaal voor de rol van de jonge Sint Vitus (9-11 jaar) zoeken we nog een basisschoolleerling met toneeldurf en een zangstem met mogelijkheden (Sint Vitus Passie).

Nieuwsgierig? Kaarten bestellen? Meezingen? Kijk op www.promovocaal.nl