Sint-Vituskerk overgedragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Nieuw logo SAFT in hoge resolutie kopie

Persbericht

Alde Fryske Tsjerken neemt kerk Wetsens over met steun particulier

 

Leeuwarden, 4 april 2016

De Stichting Alde Fryske Tsjerken neemt vrijdag 8 april 2016 de hervormde kerk van Wetsens over van de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens. Bijzonder is dat deze overname mogelijk wordt gemaakt door een financiële bijdrage van een particulier.

De Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens zette de kerk aanvankelijk te koop. Hoewel er een koper gevonden was, heeft de Protestantse Gemeente toch medewerking willen verlenen aan overdracht aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken toen een particulier bereid bleek te zijn om bij te dragen aan het benodigde instandhoudingsfonds.

Over de hoogte van de bedragen die door de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens en de particuliere schenker beschikbaar worden gesteld, worden geen mededelingen gedaan. De begunstiger is vrijdag 8 april wel aanwezig bij de overdracht om een toelichting te geven. ,,Het is voor het eerst in de 45-jarige geschiedenis van de Stichting Alde Fryske Tsjerken dat een particulier meebetaalt aan het instandhoudingsfonds”, aldus directeur Gerhard Bakker. ,,Dat maakt deze overname uniek.”

Twaalfde eeuw

De tufstenen kerk van Wetsens dateert uit de eerste helft van de twaalfde eeuw en was oorspronkelijk gewijd aan Sint-Vitus. De toren stortte in 1842 in. In plaats daarvan kwam een driezijdige sluiting van gele Friese steen, met een klokoverhuiving tegen de gevel. De westgevel met deze klokkenstoel is eigendom van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel.

In het interieur zijn sporen zichtbaar die bewijzen dat er ooit gewelven aanwezig waren. Het interieur is in 1836 vernieuwd. De preekstoel, het doophek en de banken dateren waarschijnlijk uit die tijd. Het orgel is afkomstig uit Sappemeer en werd in 1933 in Wetsens geplaatst.

Plaatselijke Commissie

De kerk komt na de overdracht aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken in beheer bij een Plaatselijke Commissie. Via de PC kan de kerk gehuurd worden voor rouw- en trouwdiensten, concerten en (familie)­bijeenkomsten.

Voor de Stichting is dit de 46ste kerk die wordt overgenomen in het 45-jarige bestaan. De laatste keer dat de Stichting een kerkgebouw overnam, was in 2014 (Baaium en Dedgum).

De Stichting Alde Fryske Tsjerken werd in 1970 opgericht om monumentale kerkgebouwen over te nemen die hun religieuze functie verloren, en om in overleg met de dorpsbewoners te zoeken naar nieuw gebruik. Bovendien spant de Stichting zich in om publieke belangstelling te wekken voor kerkgebouwen in het algemeen.

Kerk Wetsens - Foto Stichting Alde Fryske Tsjerken

Foto: Stichting Alde Fryske Tsjerken

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie