Persbericht Garnalefabryk Moddergat

Logo garnalenfabriek

Persbericht Garnalefabryk Moddergat

Aan het eind van de Mosselbankweg, dicht tegen de Waddendijk aan gelegen, ligt De Garnalenfabriek. In 1924 opgericht als Coöperatieve Garnalendrogerij door vissers uit Paesens en Moddergat. Een jaar of 20 heeft ze dienst gedaan als drogerij, daarna werd het een garage. In 2001 is het pand behoed voor de sloop en verbouwd tot vergader- en bezoekerscentrum.

Vanaf 25 juni 2016 wordt het een locatie voor debatten, lezingen, voorstellingen en concerten. Het doel is om een plek te worden waar cultuur , historie en natuur elkaar ontmoeten en tot inspiratie leiden.
De locatie kan ook nog steeds gehuurd worden voor vergaderingen, feestjes en besloten bijeenkomsten.

Stichting Musea Noardeast Fryslân werkt samen met it Fryske Gea, Programma Rijke Waddenzee, Dorpsbelang Paesens-Moddergat, Terpencentrum RUG, Gastengilde, v.o.f. Grut Winia, de gemeente Dongeradeel en Sense of Place.

Anke Bijlsma stelt als programmeur van ’t Garnalefabryk een agenda samen waarin deze partijen activiteiten kunnen aanbieden op deze bijzondere locatie onderaan de dijk.

Het eerste evenement waarbij de Garnalefabryk haar deuren officieel op de nieuwe manier opent is die van 26 Juni 2016: de Dag van het Wad. In aanloop ernaartoe is er op zaterdag 25 juni de eerste BOOTCAMP aan het Wad – Anneke’s lifestyle studio.
Tussen de grassprieten je buikspieren trainen, tegen de zeedijk op je beenspieren versterken, aan de hekken je romp- en armspieren shapen en bovenop de zeedijk prachtige mindfull-oefeningen doen om de rust weer te pakken en te genieten van het intens mooie uitzicht. Deze bootcamp is geschikt voor beginners en meer gevorderden.

Zondag 26 juni Lezing Zilte Teelt – Mans Schepers (RUG)

Vanaf April wordt er op de Peazumerlannen van it Fryske Gea een experiment uitgevoerd om beter te begrijpen hoe terpbewoners gewassen verbouwden op onbedijkte kwelders. Akkers op de kwelder: een ecologisch archeologisch experiment. Na de lezing zal Mans Schepers met de bezoekers een wandelexcursie doen naar de akkers in de Peazumerlannen. Bij terugkomst in de Garnalefabryk proeverij van warme Zilte aardappelsoep voor de deelnemers.

Woensdag 29 juni Lezing Walvisvaart – Anne-Goaitske Breteler

Een muurschildering in café De Bûnte Bok in Lioessens, raakte de nu 20-jarige Anne-Goaitske geïnteresseerd in de walvisvaart zoals die vlak na de 2 e WO weer tot volle bloei kwam. Een grondige bestudering van de historie gecombineerd met de vertellingen van de oud-walvisvaarders en het beschikbaar stellen aan haar van hun foto’s en dagboeken, resulteert in een boek wat in 2017 wordt uitgegeven. Tijdens de lezing worden er foto’s en delen uit een polygoonfilm getoond. In de loop van 2016 zal zich een interessant programma ontwikkelen in en rond de Garnalefabryk met debatten, lezingen, voorstellingen en concerten.

Op de nieuwe website www.garnalefabryk.nl/moddergat/en op facebook (Garnalefabryk)
kunt u hierover meer info vinden.

Anke Bijlsma
06 41 60 58 98
ankebijlsma@hetnet.nl

 

fabriekje oud

Klik hier voor meer info activiteiten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie