Zijn er ook inwoners die het volgende leuk vinden?

Djoke Knol vraagt zich af of hier ook belangstellenden voor zijn.

2018_08_14_18_14_13_1_Vitus_Vitalis_PP_NP_Berichten

De volgende onderdelen komen tot eind augustus nog voorbij:
– Trail/obstakel training:
Hoe gaan jij en je paard om met allerhande (nieuwe) situaties die je op een buitenrit kunt tegen komen? Buiten uit een gek bruggetje, een hek wat de residerende dieren binnen moet houden, een doodlopend spoor waardoor je achterwaarts tussen takken door terug moet.
In de bebouwde kom wapperende parasols, kinderen met ballonnen.
Voor ons mensen hele normale dingen, maar wat doet jouw paard als hij het nog niet eerder gezien/meegemaakt heeft?

– Loswerken:
Jij en je ‘kale’ paard in een 16m cirkel, hoe (goed) verloopt de communicatie?
Spreek jij de taal van je paard? Kun jij hem, zónder hem aan te raken en zónder je stem te gebruiken, met je lichaamstaal sturen?

Het doel is om je bewust te worden van de natuurlijke eigenschappen van je paard en van jezelf. Je brengt een non-verbale communicatie tot stand die gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen. Zo leer je de gevoeligheid van het paard kennen en hoe je hiermee om kan gaan. Ook leert het paard jou kennen.

– Western Pleasure / Western Horsemanship:
Een workshop in 2 delen, de Pleasure is een opzichzelf staande discipline in de western sport, maar kan ook onderdeel uitmaken van de Western Horsemanship.

*Western Pleasure:
Eigenlijk de basis van elke western discipline omdat het draait om gangen en overgangen beheersing. In de wedstrijden komen de deelnemers gezamenlijk binnen en rijden op de hoefslag. Belangrijk is dat een paard zijn eigen snelheid in de betreffende gang vasthoud, dit houdt in dat combinaties elkaar ook in (kunnen) halen, zonder van snelheid (of gang) te veranderen.
Door de jury worden de overgangen stap (walk), draf (jog of trot) en galop (lope) beoordeeld en de houding van de ruiter en het paard.

*Western Horsemanship:
Waar nagenoeg alle western disciplines het paard beoordelen op de uitvoering van de oefening, wordt in de Western Horsemanship de rijder beoordeelt. Hoe goed wordt het paard aangevoeld, hoe verloopt de communicatie met het paard?
Men komt gezamenlijk in de ring, maar rijdt vervolgens 1 voor 1 een proefje, waarbij alle gangen en richtingen gevraagd kunnen worden.
Vervolgens kan er nog een stuk Pleasure verreden worden, wat de jury de kans geeft om de laatste twijfel omtrent plaatsing weg te nemen. (20% van de uiteindelijke beoordeling)

– Cowboy Dressage:
De grondlegger van de Cowboy Dressage zag in de dressuur een aanvulling voor het westernpaard. Het geheel ziet er erg ‘western’ uit. De sport richt zich op een goede relatie tussen ruiter en paard, en het loslaten van de teugel is veel belangrijker dan het contact erop. De focus ligt op ‘soft feel’, zacht gevoel. Het belangrijkste is de unieke band tussen ruiter en paard en iedereen kan wedstrijden starten: er zijn zelfs klassen waarin je alleen maar hoeft te stappen.

Wat de sport uniek maakt, is dat partnerschap hoger beloond wordt dan het uitvoeren van de manoeuvre, een verademing in de competitieve wereld om ons heen. Sterker no;, “Het paard ondersteunen, wordt aangemoedigd en niet afgestraft in de wedstrijdring”.

De ring lijkt op de reguliere dressuur ring, maar dan veel uitgebreider. Cowboy Dressage is niet zozeer alleen dressuur, maar een combinatie van dressuur, reining, working equitation en zelfs een stukje trail.

– Ranch Riding.
De Ranch Riding gaat terug naar de het werken in het vrije veld. Zeg maar de oorsprong van de hedendaagse Reining.
Het onderdeel moet de veelzijdigheid, de werkwilligheid en de voorwaartse beweging in arbeidstempo van het Ranchpaard weerspiegelen. De verrichtingen van het paard moeten voldoen aan de vereisten van een Ranchpaard in het vrije veld. Beoordeeld wordt de capaciteit van het paard om te allen tijden controleerbaar te blijven, ook bij snellere gangen. Gewillig en gehoorzaam aan de hulpen staan moet beloond worden. Een licht contact van de ruiter met het bit wordt beloond; een lang doorhangende- of voortdurend aangenomen teugel is niet gewenst. Het gedrag van het paard en de kwaliteit van de gangen zijn doorslaggevend. Diverse onderdelen uit de Trail kunnen ook gebruikt worden tijdens een proef.

Informatie is afkomstig van: Vitus Vitalis PP-NP

DK1

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie